Magnetna Stimulacija

Klaus G. Fink – Austria: Procena zadovoljstva pacijenata magnetnim stimulacionim tretmanima za urinarnu inkontinenciju ili hronični karlični bol.

Autor: Prim. Dr. Nikola Radaković

U periodu između juna 2014. i septembra 2015. godine, magnetna stimulaciona terapija je ponuđena grupi od 97 pacijenata. 61 pacijent je pristao na tretman od kojih je 56 pacijenata ( 21 žena i 35 muškaraca) završilo do kraja terapiju, i oni su uključeni u ovu analizu. Tretmani su rađeni dva puta nedeljno koristeći aparate kupljene u Iskra Medical, vodećem proizvođaču uređaja za medicinu, fizioterapiju, rehabilitaciju i estetsku medicinu, iz Slovenije.
Sa tretmanima se završavalo u slučaju da nije bilo poboljšanja nakon 6 sesija, u slučaju kada je bilo poboljšanja i pacijent je bio zadovoljan postignutim rezultatima, ili nakon 18 sesija. Nakon tretmana pacijenti su imali zadatak da ocene isti, po školskom sistemu, ocenama od 1 do 5.

1 = tretman je nadmašio očekivanja
2 = tretman je ispunio očekivanja,
3 = tretman je doveo do zadovoljavajućih rezultata,
4 = tretman je doveo do slabog poboljšanja,
5 = tretman nije imao pozitivne efekte.

Indikacije za lečenje bile su:

  • urgentna inkontinencija u 11 slučajeva,
  • stresna urinarna inkontinencija u 18 slučajeva,
  • kombinovana inkontinencija u 6 slučajeva,
  • dupla inkontinencija u 6 slučajeva i
  • hronični karlični bol kod 19 pacijenata.

Broj odrađenih tretmana po pacijentu se kretao između 5 i 18 (prosečno 9.4). Prosečna ocena zadovoljstva pacijenata je 2.4.

15 pacijenata ( 27% ) navelo je da je tretman nadmašio njihova očekivanja, dok samo kod 4 pacijenta nije došlo do poboljšanja ( 7% ),

a kod jednog pacijenta je došlo do pogoršanja. Prosečan broj tretmana u slučaju stresne inkontinencije bio je 12.1, u slučaju hitne inkontinencije 5.8, u slučaju kombinovane inkontinencije 8.2, u slučaju duple inkontinencije 18 i kod pacijenata sa hroničnim karličnim bolom 4.6. Prosečna ocena zadovoljstva pacijenata je 2.2 u slučaju hitne inkontinencije i 2.3 u tresnoj inkontinenciji. Ocena za duplu inkontinenciju bila je 3, 3.3 za kombinovanu inkontinenciju i 1.8 kod pacijenata sa hroničnim karličnim bolom.
Magnetna stimulaciona terapija je efektivni tretman sa visokim nivoom satisfakcije kod pacijenata. Broj neophodnih tretmana se razlikuje i zavisi od dijagnoze. Uspeh se najbrže postiže u lečenju hroničnih karličnih bolova i urgentnih inkontinencija, dok dupla i kombinovana inkontinencija zahtevaju nešto više tretmana.SPECIJALNA PONUDA 

October 7, 2016 Vesti iz sveta, Vesti o opremi
About Miodrag Miljković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZAHTEV ZA PONUDU
Hvala Vam! Ponuda će Vam biti dostavljena uskoro
ZAHTEV ZA PONUDU
Hvala Vam! Odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku!